Warmtepomp subsidie

Overweeg jij een warmtepomp aan te schaffen? Op dit moment is er een zeer interessante subsidieregeling voor deze systemen. Deze subsidie staat bekend als de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Al vanaf 2016 bestaat de mogelijkheid om gebruik te maken van deze regeling. Dit geldt overigens niet alleen voor warmtepompen, maar ook voor andere milieuvriendelijke producten zoals zonneboilers en pelletkachels. Op deze pagina vind je meer informatie over de subsidie op warmtepompen: wat zijn de voorwaarden? Geldt het ook op mijn installatie? En wat is de hoogte van de bijdage van het ISDE?

Wat zijn de voorwaarden van de subsidie?
Een groot deel van de warmtepompen komt in aanmerking voor een subsidie. Populaire merken zijn bijvoorbeeld Climaveneta, CIAT, EnergyPanel, Galletti en Viessmann. Hiervoor gelden wel een aantal voorwaarden. Deze voorwaarden worden nog wel eens gewijzigd, maar de belangrijkste zijn de volgende:

  • De warmtepomp behoort tot het verwarmingssysteem.
  • Het gaat om een lucht-water, grond-water, water-water, of hybride water-water warmtepomp. Voor lucht-lucht systemen geldt de subsidie niet.
  • Het systeem beschikt over een vermogen van 70 kW of hoger (nominaal)
  • Alle documentatie rondom de warmtepomp is aanwezig en aantoonbaar. Denk aan een etiket met energielabel en de technische bijlagen.
  • De warmtepomp wordt geïnstalleerd door een deskundige installateur

De subsidies zijn niet gebonden aan een provincie of gemeente. Elke Nederlander heeft er recht op. Dus of je nu een systeem wilt laten installeren in Maastricht, Tilburg, Zwolle of Den-Haag.

Heb ik recht op een subsidie met mijn warmtepomp?

Benieuwd of de ISDE subsidie ook geldt voor jouw warmtepomp? Dit kun je eenvoudig checken aan de hand van de bovenstaande voorwaarden. Maar er is nu ook een “apparatenlijst” van het ISDE beschikbaar. Hier vind je eigenlijk alle warmtepompen waar een subsidie op van toepassing is, en hier vind je ook de hoogte van het subsidiebedrag. Typische merken die je hier vindt zijn bijvoorbeeld Hitachi, LG, Remko, Western Airconditioning en Samsung. Op dit moment ligt de subsidie op een warmtepomp tussen de €1.000 en €2.500. Hoe energiezuiniger het systeem, des te hoger de subsidie. Staat jouw apparaat niet in de apparatenlijst? Dan kun je rechtstreeks contact opnemen met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Ben jij  leverancier, maar staat jouw model er niet tussen? Ook dan kun je contact opnemen met de RVO. Zie ook onze specifieke pagina’s over warmtepompen in regio’s als Veenendaal, Barneveld, Hoogeveen en Den Bosch. 

Direct bekijken hoeveel subsidie jij krijgt? Vraag dan een warmtepomp offerte op inclusief subsidie